Hadirmu Menyemai Cinta - Part 8

42

Alunan bacaan Yassin bergema di setiap penjuru kediaman keluarga Datuk Ahmad Fauzi. Kenduri doa selamat diadakan khas buat Fazura yang telah sedar daripada koma dan akhirnya dibenarkan pulang ke rumah setelah keadaannya beransur pulih. Jiran, saudara-mara dan kenalan terdekat dijemput ke kenduri tersebut.
   Fazura berada di dalam biliknya bersama Leeya yang turut hadir ke kenduri doa selamat di rumahnya. Fazura masih belum larat untuk banyak berjalan dan bergerak. Dia hanya berbaring atas katil. Mereka berbual mengenai kejadian yang berlaku di rumah Leeya dan begitu juga dengan keadaan Badri.
   “Aku ingat nak serahkan anak aku nanti pada orang lain. Aku tak mampu nak jaga dia dengan keadaan aku yang macam ni.” Luah Leeya. “Aku hamil anak luar nikah. Apa nasib anak aku kalau dia tetap bersama dengan aku.”
   Fazura memegang tangan Leeya. “Kau dah fikir masak-masak ke? Leeya, mulut orang tak boleh tutup. Orang akan bercakap sekejap je. Lama-lama nanti senyaplah.”
   Leeya diam.
   “Anak ialah rezeki Allah, Leeya. Jaga sebaik-baiknya.” Pesan Fazura.
   “InsyaAllah. Thanks, Zura.”
   Mereka saling berbalas senyuman.

   “Fir, pimpin Zura turun bawah. Ni ramai nak jumpa dia. Biar dia duduk kat ruang tamu tu.” Bisik Datin Rosmah kepada Firdaus di tengah keriuhan tetamu yang sedang menikmati hidangan yang disediakan di khemah yang didirikan di halaman kediaman. Firdaus akur dan segera mendaki anak tangga untuk ke bilik Fazura.
   “Macam ni, Wan. Saya hantar Malik untuk ke Penang untuk handle projek kat sana. So, awak tak payah pergi.” Ujar Ehsan sewaktu menghubungi Safwan. Dia berdiri di hadapan pagar banglo mewah itu.
   “Saya tak payah out-station lah bos?”
   “Kena out-station. Tapi dengan saya.”
   “Ke mana?”
   “Beijing.”
   “Bi..biar betul bos? Beijing?” Safwan bagai tidak percaya. Pertama kali dia ditugaskan ke luar negara. Selalunya dia dihantar ke Pulau Pinang dan Melaka sahaja. Bukannya tidak pernah menjejakkan kali ke luar negara. Malahan sebelum ini dia pernah belajar di Ottawa, Canada selama empat tahun sebelum diambil bekerja di bawah Ehsan.
   “Kenapa? Awak tak nak ke? Kalau tak nak, saya….,”
   “Eh nak bos! Excited saya ni. Bila kita nak pergi ni?”
   Ehsan ketawa kecil. “Esok jumpa saya kat office. Saya ada hal ni. Assalammualaikum.” Ehsan mematikan talian dan terus menyertai para tetamu yang lain. Dia juga tidak kekok berbual dengan sebahagian para tetamu yang hadir meskipun tidak pernah mengenali mereka sebelum ini.
   Fazura yang berbaju kurung kain kapas beserta selendang menutupi rambutnya berbual dengan beberapa tetamu di ruang tamu. Mereka prihatin dnegan keadaan Fazura dan bertanyakan pelbagai soalan. Semakin lama semakin ramai tetamu meninggalkan rumahnya memandangkan malam sudah semakin larut. Dikerlingnya jam dinding. Sudah pukul 10 malam namun kelibat Ehsan masih belum kelihatan sedangkan dia tahu Ehsan hadir ke kenduri malam ini.
   Ehsan melangkah masuk ke rumah selepas berbual dengan para tetamu yang hadir sambil mendukung tubuh kecil Adam. Dia ingin menemui Fazura sebelum beransur pulang. Melihatkan Fazura yang leka berbual di ruang tamu bersama Nadia, Leeya dan beberapa orang jirannya, Ehsan mematikan langkah. Memberi ruang untuk mereka berbual.
   “Adam, sini. Kesian papa tu. Asyik nak berdukung je.” Nadia menegur. Dan kini semua mata tertumpu ke arah Ehsan.
   Adam menggeleng laju. Tidak mahu lepas dari dukungan Ehsan.
   “Papa nak balik dah. Esok papa belikan toys.” Pujuk Ehsan.
   “Nak balik dah, Ehsan?” Tanya Datuk Ahmad Fauzi yang terdengar kata-kata Ehsan tadi.
   Ehsan mengangguk. “Dah lewat dah ni, Uncle.”
   “Sabtu free? Golf?” Tanya papa Fazura sambil menepuk perlahan bahu Ehsan.
   “InsyaAllah. Apa-apa hal nanti I’ll let you know.”
   Datuk Ahmad Fauzi mengangguk faham. Dia mencuit manja pipi Adam. “Tak mahu berenggang langsung dengan papa dia. Papa nak balik dah tu. Jom ikut atuk. Atuk ada coklat.”
   Adam terpancing dengan kata-kata datuknya dan kini dia telah berada di dalam dukungan datuknya itu. Ehsan meminta diri untuk pulang daripada ahli keluarga Fazura dan tetamu yang lain. Ehsan dan Fazura berpandangan. Masing-masing ingin berbicara dengan satu sama lain namun keadaan tidak mengizinkan.
   “I balik dulu,” ujar Ehsan dari jauh.
   Fazura mengangguk lemah.
   Seakan memahami perasaan pasangan kekasih itu, Nadia cuba mengalih perhatian semua yang berada di keliling Fazura untuk ke ruang lain di banglo itu. Dia ingin memberi sedikit ruang buat Ehsan dan Fazura untuk berbicara empat mata memandangkan sepanjang majlis bacaan doa selamat berlangsung, mereka masih belum sempat bersua muka.
   Perlahan Ehsan mengatur langkah menghampiri Fazura dan mengambil tempat di hadapan Fazura.
   “Macam mana luka? Sakit lagi?” Tanya Ehsan, lembut.
   “Kadang-kadang je.” Fazura memuji kesegakan Ehsan berbaju melayu warna krim dalam hatinya.
   “Kalau macam tu, I balik dulu.”
   “Nak balik dah?”
   “Kenapa?”
   “Baru nak berbual dengan you.” Rajuk Fazura.
   “I’ll call you. Lagipun rumah you ada tetamu. Tak manis kalau kita berbual berdua lama-lama.” Pujuk Ehsan. “Okey, sayang?”
   Lambat-lambat Fazura mengangguk. Dia memerhatikan Ehsan yang bangun dari sofa dan sempat dia membongkokkan badannya sedikit cuba mencari telinga Fazura.
   “I love you,”ucap Ehsan separuh berbisik. Tidak mahu didengari sesiapa. Dan selepas itu dia tersenyum dan meninggalkan Fazura.
   Fazura tersenyum sendirian. Bisikan Ehsan tadi terlalu bermakna baginya.

   Fazura berbaring atas katil selepas menelan preskripsi ubatannya. Dia masih menanti panggilan telefon daripada Ehsan sepertimana yang dijanjikan oleh kekasihnya itu sebelum pulang tadi.
   Tidak lama kemudian, dia menerima panggilan daripada Ehsan. Matanya sudah sedikit mengantuk, efek daripada ubatan yang ditelannya tadi.
   “Dah mengantuk ke? Lemah je suara ni?” Tanya Ehsan.
   “Baru lepas makan ubat. Ubat tu memang mengantuk sikit.” Balas Fazura. “I’m craving for something.”
   “What is it?”
   “Pasta.”
   “Pasta?”
   “Yes. Yang you masak. Ingat tak yang you pernah masak untuk I sebelum ni?”
   “You complained tak best.”
   “I lied.”
   “InsyaAllah. Ada apa-apa lagi sayang nak?”
   “Ada.”
   “Apa dia?”
   “I nak you sentiasa di sisi I.”
   Ehsan mengukir senyuman kecil.
   “Kalau I nak sesuatu, boleh tak?” giliran Ehsan menyuarakan hasratnya.
   “Mestilah boleh.”
   “I nak kita kahwin.”
   Fazura terdiam.
   “Zura, sakit sihat you biar I yang jaga.” Ujar Ehsan. “Biar I pula yang pikul tanggungjawab tu.”
   Air mata Fazura mula menitis jatuh ke pipi.
   “Zura?” Ehsan memanggil Fazura apabila wanita itu tidak memberi respons dengan kata-katanya.
   “Terima kasih.” Perlahan Fazura mengucapkan perkataan itu. “Thanks for loving me.”
   Ehsan tersenyum sendirian.



43

Safwan tidak berhenti tersengih sambil melakukan tugasannya. Berita yang disampaikan oleh Ehsan malam semalam membuatkan dia tidak mampu berhenti tersenyum. Tidak sabar untuk berangkat ke Beijing. Usikan rakan sekerja yang pelik dengan sikapnya hanya diabaikan tanpa membalas usikan mereka.
   “The project is in a good hand,” terdengar suara Ehsan yang melangkah masuk bersama seorang kliennya.
   Kakitangannya menyapa dan Ehsan sempat membalas sapaan mereka. “Lisa, two cup of coffee please. In my room.”
   Safwan membatalkan niat untuk bertanya lebih lanjut mengenai hal semalam kepada Ehsan apabila melihat majikannya itu begitu leka berbincang dengan kliennya. Dia kemudiannya melangkah ke pantry. Di sana kelihatan Lisa sedang membancuh minuman buat Ehsan dan tetamunya manakala Malik dan Bob sedang berbual sambil membaca surat khabar. Dia mengambil tempat duduk bersama mereka.
   “Lisa, buatkan untuk aku sekali. Boleh?” pinta Safwan.
   “Eh? Buatlah sendiri.”
   “Ala. Alang-alang kau tengah bancuh kopi tu, apa salahnya buatkan untuk aku sekali.”
   “Ish mengadalah kau ni. Yalah.”
   Safwan ketawa kecil. “Terima kasih.”
   Tidak lama kemudian, Lisa menyerahkan minuman kepada Safwan sebelum menghantar minuman ke bilik Ehsan.
   “Model baru Proton smart kot.” Ujar Bob penuh semangat. “Bini aku siap pujuk aku beli kereta tu.”
   “Oh yang macam Mitsubishi Lancer tu?” Tanya Malik.
   Bob mengangguk. “Memang smart. Aku pergi showroom semalam. Kau cuba try tengok hari ni ke esok ke.”
   “Mana nak sempatnya? Aku nak bertolak ke Penang dah lepas Zohor ni.” Balas Malik, matanya masih tertumpu pada bacaannya.
   “Malik,” Safwan mencelah. “Kau tak kisah ke gantikan tempat aku?”
   “No problems la. Asalkan elaun masuk. Gaji naik.” Gurau Malik.
   Safwan menarik nafas lega.
   “Wan, bos nak jumpa kau pukul sebelas. And lepas lunch kita ada meeting. Malik terkecuali sebab kena pergi Penang. Tapi bos pesan, lepas dia habis berbincang dengan Wan, dia nak jumpa kau pulak,” Lisa menyampaikan pesanan Ehsan. “Bos nak bincang dengan kau pasal projek kat Penang tu.”
   “Okey.”
   “Hah lagi satu sebelum terlupa. Hari ni lunch ramai-ramai. Bos belanja. Kau pun kena join, Malik.”
   “Jimat duit kitorang.” Gurau Bob.
  
   “Sayang I dah makan?” Tanya Ehsan ketika menghubungi Fazura.
   “Dah. Tadi mama masakkan sup ayam. You kat mana ni? Bising je.”
   “Mall. Nak lunch dengan staffs.”
   “Oh. Ramai ke tu?”
   “Semua staffs I ada. Dalam dua belas orang.” Jelas Ehsan.
   “Mana pasta I?”
   “Nantilah. Perut you belum boleh makan makanan berat lagi kan? You dah perfectly recover nanti baru I masakkan.”
   “Jangan lupa.”
   “Iye. Tak lupalah.” Romantis nada suara Ehsan. “Diorang dah tunggu tu. Nanti kita berbual lagi okey?”
   “Okey.”
   “Jaga diri. Assalammualaikum.”
   “Waalaikumussalam.”

   Azlin sedang menyusu bayi kecilnya apabila Nadia masuk ke dalam bilik. Kedinginan suhu bilik itu menyegarkan tubuh Nadia yang kepanasan selepas membantu ibu mertuanya mengemas ruang tamu dan bilik bacaan.
   “Adam mana?” Tanya Azlin.
  “Tidur kat bilik Zura.” Nadia mengambil tempat di atas katil Azlin.
   “Zura pun tidur?”
   “Taklah. Dia tengah baca novel.”
   “Tak nak sambung honeymoon ke? Hari tu tak sampai berapa hari honeymoon dah terpaksa balik sebab kes Zura.”
   Nadia tersenyum kecil. “Lima hari tu pun dah puas berjalan, Kak Lin. Sambung honeymoon kat rumah jelah. Fir pun dah start busy.”
   “Hmm. Samalah dengan Along tu. Kalau dah mula bekerja, takde maknenye nak berhenti. Kerja jelah.”
   “Nadia ingat nak kerja balik.”
   “Dekat klinik angah?”
   Nadia menggeleng. “Kalau boleh nak kerja yang ikut office hours. Klinik angah dulu ada syif. Dulu bolehlah sebab tak kahwin dengan Fir lagi.”
   “Kalau kerja syif susah jugak. Tak menentu waktu kerja. Tak nak cuba kat hotel kita?”
   Nadia menggeleng sekali lagi. “Segan pulak.”
   “Fir bagi kerja?”
   “Nak ikutkan, dia tak izinkan. Tapi Nadia bosan pulak. Yalah dah biasa kerja.”
   “Macam Kak Lin pulak, dulu tak sempat nak bekerja. Habis je belajar, Along masuk meminang. Dah lapan tahun jadi surirumah. Dah terbiasa.”
   Nadia dan Azlin berbalas senyuman.

   Datin Rosmah melangkah masuk ke bilik Fazura. Fazura ketika itu leka membaca novel sambil Adam sudah lena berbaring di sebelahnya.
   “Dah makan ubat belum?” Tanya mamanya.
   “Dah.”
   “Zura, semalam papa ada beritahu mama sesuatu.”
   “Beritahu apa?”
   “Masa majlis semalam, papa sempat berbincang dengan Ehsan tentang kamu berdua. Papa nak tahu sejauh mana hubungan kamu berdua ni.”
   Fazura masih kusyuk mendengar.
   “Ehsan suarakan hajat dia untuk meminang Zura dalam masa terdekat. Dan kalau boleh, nak kahwin dengan Zura tahun ni jugak.”
   Fazura seakan tidak percaya akan kata-kata mamanya.
   “Zura macam mana?”
   “Maksud mama?”
   “Yalah. Zura dah sedia ke belum nak berkahwin dengan Ehsan. Mama tak nak lepaskan Zura kahwin kalau Zura sendiri belum sedia dari segi mental, fizikal dan ibadah Zura. Nak berkahwin ni tanggungjawabnya besar.”
   Fazura menghela nafas.
   “Mama, Zura faham maksud mama. Zura akui sikap Zura selama ni begitu melampau. Tapi Ehsan sedikit sebnayak membimbing Zura. Dan Zura yakin dia mampu menjaga Zura.” Akui Fazura.
   “Mama pun yakin dengan Ehsan. Mama suka kalau Zura berkahwin dengan dia.”
   Datin Rosmah mencium dahi Fazura. “I’m happy for you, sayang.”
   “Thanks mama. Zura sayang mama.”



44

Fazura kelam kabut. Dek kerana sibuk menggoreng nasi, dia terlupa untuk meletak gula dalam minuman yang disediakan. Dia memerhati meja makan yang sudah tersedia dengan sarapan yang dimasaknya. Dia menepuk tangan perlahan. Bangga dengan hasil air tangannya sendiri.
   Dia mengerling jam tangannya. Sudah hapir pukul 7.45 pagi. Dia masih belum bersiap untuk pejabat. Lalu dia berlari anak menaiki anak tangga dan melanggar bahu seseorang tanpa sengaja.
   “Dah lambat bersiap lah tu.” Usik Ehsan sambil melipat kedua lengan kemejanya. Dia meneruskan langkah menuruni anak tangga.
   “Sarapan dah siap!” Laung Fazura.
   Ehsan mengambil tempat duduk di meja makan.
   “Nasi goreng. Teh-O panas. Yummy.” Omel Ehsan sendirian.
   Sempat Ehsan menghirup teh-o panas dan belum sempat minuman itu masuk ke tekaknya, disemburkannya tanpa sengaja. Terlalu pahit dirasakannya.
  “No sugar. Three days in a row.” Bisik Ehsan pada diri sendiri. Dan dia tersenyum sendiri.
   Tidak berapa lama kemudian, Fazura muncul di ruang makan dengan berbaju kurung moden warna kuning lembut.
   “So how is it?” Tanya Fazura kepada Ehsan mengenai sarapan pagi itu.
   “Good for health.”
   “Huh?”
   Ehsan menyerahkan secawan teh-o kepada Fazura. Fazura meminumnya dan reaksinya sama dengan Ehsan sebentar tadi. Dia tersengih memandang Ehsan.
   Ehsan bangun selepas selesai bersarapan. “Told you, it’s good for health. Kita takkan kena kencing manis.”
   “Sorry.” Fazura menzahirkan rasa bersalah.
   “It’s okay.” Ehsan mencuit pipi Fazura. “Nasi goreng you sedap. Try it. Abang warm-up kereta dulu.”
   Fazura duduk untuk bersarapan. Dan apabila menyua nasi goreng ke dalam mulut dan menelannya, dia tergumam seketika. Apa kena dengan dia? Sudahlah teh-o tidak bergula, nasi goreng pula tidak bergaram. Merah wajahnya kerana malu diperli suami sendiri.
   “Sorry!” laung Fazura.
   “Told you!Kencing manis tak ada. Darah tinggi pun tak ada.” Balas Ehsan disulami tawa kecil.
   Fazura mengetap bibir.

   Ehsan ke pantry sebaik sahaja tiba di pejabat pagi itu. Kelihatan beberapa orang stafnya mengambil peluang berbual dan ada juga bersarapan sebelum memulakan tugas.
   “Bos, meh la duduk dulu.” Pelawa Bob. Ehsan akur dan mengambil tempat di sebelah Zulfazli.
   “Bos nak minum apa-apa?” Tanya Ros.
   “Coffee please. Thanks.” Pinta Ehsan. Sekalian dia teringatkan sarapannya pagi tadi. Dan juga Fazura yang beberapa kali melahirkan perasaan bersalahnya kerana sarapan yang tidak menyelerakan.
   Ehsan ketawa kecil tanpa menyedari diinya diperhatikan beberapa pasang mata. Mereka saling berpandangan sesama sendiri.
   “Aik bos? Happy semacam je pagi ni?” perli Zulfazli.
   “Entah-entah ada berita gembira kot. Yelah kan. Dah dekat tiga bulan berkahwin.” Ros menduga sambil meletakkan minuman yang dibancuh buat Ehsan di hadapan majikannya itu.
   Ehsan menyedari dirinya menjadi bahan usikan. “Dah..dah. In ten minutes, semua get back to your own desks. Ros, thanks for the coffee.” Dia mengambil cawan minumannya dan melangkah pergi.
   “Bos nak larikan diri lah tu.” Ujar Bob dengan nada kuat diiringi gelak tawa rakan sekerjanya.
   “Bob, nine more minutes.” Balas Ehsan. Dia tersenyum dengan usikan stafnya tadi.

   Sambil meneliti dokumen di tangannya, Ehsan melangkah ke bilik bacaan di tingkat bawah kediamannya. Untuk ke bilik bacaan, dia harus melepasi ruang tamu dahulu. Dan di ruang tamu, kelihatan Fazura sedang duduk bersila melipat pakaian sambil menonton televisyen. Sesekali dia menepuk-nepuk tulang belakangnya. Kelenguhan.
   Ehsan mengambil tempat di sofa yang berada di belakang Fazura. Dokumen diletakkan di sisi dan kedua tangannya sudah berada di bahu Fazura. Mengurut bahu isterinya dengan kasih sayang.
   “Macam tau-tau je badan I lenguh.” Sengih Fazura.
   “Kalau you sakit hati pun abang boleh tahu. Inikan pulak lenguh badan.” Usik Ehsan.
   “Eleh. Perli I lah tu.” Fazura mencebik. “Abang, tadi masa lunch hour I went to Leeya’s. Baby dia comel sangat.”
   “Tak cakap pun?”
   “Terlupa. Sorry.” Sengih Fazura.
   “Next time, do tell me kalau nak pergi mana-mana okey?”
   Fazura mengangguk.
  “Abang ada kerja sikit nak buat kat bilik bacaan. Sayang tidur dulu. Tak payah tunggu abang. Okey?” Ehsan mencium pantas pipi Fazura sebelum berlalu ke bilik bacaan.

   “Congrats. Finally,” Faiza memeluk Faiza sewaktu ke klinik kakanya itu untuk membuat pemeriksaan kesihatan. Sejak dua tiga minggu ini Fazura merasakan badannya begitu lesu dan sentiasa ingin melelapkan mata jika ada kesempatan.
   “Congrats for?”
   “For your very first pregnancy lah, Zura.” Faiza tersenyum riang sambil memegang tangan Fazura. Fazura terkesima.
   “Angah, betul ke ni?”
   “Betullah buat apa Angah nak tipu Zura. Zura tak perasan ke Zura dah terlewat datang haid ke?”
   “Zura ingatkan benda biasa je. Sebab sebelum ni kitaran haid Zura pun tak tentu.” Fazura mula mengukir senyuman manis. Dia bersyukur ke hadrat Illahi kerana dikurniakan rezeki oleh Allah S.W.T selepas hampir lima bulan menanti berita gembira ini. “Alhamdulillah.”
   “So, tunggu apa lagi? Call Ehsan and tell him the good news.” Saran Faiza.
   Fazura menggeleng. “Ehsan busy kat office. Zura ingat nak surprisekan dia malam ni. Lebih baik Zura beritahu dia kat rumah je.”
   “If you said so.” Ujar Faiza. “Okey, sekarang yang paling penting jangan banyak buat kerja yang berat-berat. Di peringkat awal kehamilan ni yang paling penting. Dan jangan stress. Please.”
   “InsyaAllah doktor.”
   “Next two weeks datang sini lagi. Dengan Ehsan sekali.” Pesan Faiza.
   Fazura mengangguk faham.



45

Ehsan yang sedang menonton televisyen yang berada di kamar tidurnya sesekali mengerling si isteri yang sedang menyapu losyen pada kedua belah tangannya. Malam itu Fazura kelihatan seksi mengenakan sepasang baju tidur satin tanpa lengan dan tidak melebihi paras lutut.
   Tidak tahan dengan hanya menjadi pemerhati dari jauh, Ehsan bangun dan menghampiri isterinya. Tangannya sudah melingkari pinggang Fazura dari belakang. Sebuah ciuman hangat dihadiahkan pada tepi leher Fazura.
   “Wanginya.” Puji Ehsan dengan nada romantis.
   “I memang wangi.  “ Fazura melepaskan diri dari pelukan Ehsan. Dan kali ini mereka bertentang mata dan giliran Fazura memeluk pinggang suami tercinta.
   “Nak tidur?” Tanya Ehsan sambil bermain-main dengan anak rambut Fazura yang berjurai di dahi.
   “Tak nak.”
   “Tak ngantuk ke?”
   “Tak.”
   “Tapi abang ngantuk pulak tiba-tiba.”
   Fazura segera melepaskan pelukannya. “Okay good night. Sleep tight.” Fazura cuba melangkah menuju ke meja solek namun tubuhnya sempat ditarik oleh Ehsan. Kini tubuh mereka seakan digam. Terlalu rapat sehingga tiada ruang untuk sesiapa menyelit.
   “It’s been few days since we last made love.” Ehsan mengusap lembut pipi dan bibir Fazura. “I missed you.”
   “I…,” belum sempat Fazura menghabiskan kata-katanya, terasa hangat bibirnya dikucup Ehsan. Lama bibir mereka bertemu. Sambil itu, leka Ehsan mengusap lembut punggung isterinya yang masih dibaluti baju tidur.
   “Should we have a baby?” pertanyaan Ehsan dibiarkan lama tanpa jawapan.
   Fazura mendekatkan bibirnya ke telinga Ehsan. “One is on his way, abang.”
   Buntang mata Ehsan memandang Fazura. Seakan tidak percaya dengan bisikan isterinya tadi. “Sayang tak beritahu abang pun.”
   “Zura baru check petang tadi. I wanted to surprise you actually tapi tak sempat.”
   “Dah berapa lama?”
   “Baru lima minggu.”
   Ehsan ketawa gembira. “Alhamdulillah. Lepas ni Zura kena banyak berehat. Okey, yang?”
   “Okey. Zura tidur dulu eh? Nak rehat.”
   “Hah?”
   “Apa hah hah?”
   “Tapi..tapi malam ni projek kita still on kan?” Ehsan seakan menagih simpati Fazura. Fazura ketawa dalam hati. Gembira dapat mengenakan suaminya itu.
   “Tadi suruh I rehat. Kalau projek on, macam mana nak rehat?”
   Ehsan mengusap dahinya beberapa kali. Mencari idea untuk memujuk Fazura.
   “Abang janji, kejap je.”
   “Mengada.” Fazura mencubit lengan Ehsan. Fazura menggenggam erat jemari suaminya. “Jom.”
   Fazura melemparkan senyuman penuh makna. Susah menjadi tugasnya untuk memenuhi kehendak si suami tercinta. Hanya bermandikan cahaya lampu tidur yang suram, mereka bersama melayari bahtera cinta.

   Nadia melangkah longlai masuk ke kamar tidurnya. Sebentar tadi dia bersama Datin Rosmah, Azlin dan Firdaus berbual di ruang tamu manakala Adam dan Nadira mengikut datuk mereka ke pasaraya. Dan panggilan telefon daripada Fazura merubah suasana menjadi lebih ceria. Berita kehamilan Fazura disambut gembira oleh seluruh ahli keluarga.
   “Nadia,” Firdaus merapati tubuh isterinya. Dia tahu berita diterima daripada Fazura tadi turut memberi kesan pada Nadia. “Saya faham perasaan awak.”
   “Saya minta maaf.”
   “Untuk apa?”
   “Dah lebih setahun kita berkahwin tapi…”
   “Dah..dah. Kenapa cakap macam tu? Mungkin bukan rezeki kita. Allah dah takdirkan rezeki Zura lebih awal daripada kita. Lagiupn, kita kan ada Adam.”
   “Tapi Adam bukan daripada darah daging awak.”
   “Anak awak, anak saya jugak. Nadia, saya tak nak awak ungkit perkara ni lagi. Janji?”
   Tiada respons daripada Fazura. Tidak menggeleng mahupun mengangguk.
   “Saya tak boleh give up. Abang awak lagi kuat daripada saya nampaknya.” Firdaus cuba bergurau. Ternyata gurauannya menjadi apabila Nadia melontar tawa kecil.
 
   Ehsan melangkah keluar dari bilik pejabatnya apabila ditegur Safwan. Ketika itu Ehsan kelihatan agak terburu-buru.
   “Bos nak keluar ke?” Tanya Safwan.
   “Ha’ah. Kenapa? Ada hal nak bincang dengan saya?”
   “Tak adalah. Ingat nak ajak bos lunch sekali.”
   “Oh.” Ehsan mengerutkan dahinya. “Hari ni tak dapatlah. Saya nak lunch dengan siteri dan…”
   “Dan?”
   ‘Baby’, Ehsan menajwab dalam hati.
  “Bos?” Safwan cuba mencuri perhatian Ehsan yang tersenyum sendirian.
   “Okeylah. Saya pergi dulu.”
   Safwan terpinga-pinga melihat kelakuan aneh majikannya itu. Dia menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal.
   “Kau tercegat apa kat sini? Jom pekena Nasi Arab.” Bob menepuk bahu Safwan.
   “Bob, aku nak tanya kau sesuatu. Kau perasan tak perangai bos pelik semacam sejak akhir-akhir ni?”
   “Aku perasan jugak. Tapi kau perasan yang tang mana?”
   “Tang senyum sorang-sorang. Kadang-kadang termenung lepas tu tergelak sorang-sorang.”
   “Dia fikirkan bini dialah tu. Aku pun kadang-kadang macam tu jugak.”
   “Tak pun, bos ada affair.” Lisa menyampuk.
   “Mulut tak ada insurans.” Sergah Safwan. “Kau macam tak tahu je bos kita macam mana. Dia mana ada masa layan perempuan sebelum ni. Asyik kerja dua puluh empat jam.”
   “Manalah tahu. Kadang-kadang lelaki ni tak cukup dengan sorang bini kat rumah. Tetap nak menggatal dengan perempuan lain kat luar.” Lisa mempertahankan pendapatnya. “Contohnya kau, Wan.”
   “Woi! Aku belum kahwinlah!”
   “Memanglah sebab kau kan playboy.”
   Safwan terdiam.Dia hanya mampu memerhati tubuh Lisa yang berlalu meninggalkannya. Bob di sisi sudah ketawa besar.
   “Betul-betul kaw!” Bob mengajuk tagline daripada sebuah iklan minuman di televisyen dan ditujukan khas buat Safwan.

   “What are you doing, bang?” Fazura seakan tidak percaya melihat Ehsan bersandar di sofa yang terdapat di bilik pejabatnya.
   “Waiting for you.”
   “Tunggu I? Kenapa?” Fazura cuba mengingat kembali samada mereka ada berjanji untu ke mana-mana tengahari itu. Dan dia teringat. “Oh! Our lunch date!”
   Ehsan mengangguk perlahan beberapa kali sambil kedua tangannya dimasukkan dalam poket seluar slack yang dipakainya. Fazura terasa begitu bersalah terhadap suaminya.
   “Where’s your phone? You didn’t pick up my calls.” Tenang Ehsna melontarkan pertanyaan.
   “I ada meeting tadi.”
   “I know. Your secretary has told me about that.”
   “My phone is in silent mode.”
   Ehsan menggaru dahinya beberapa kali. Dan semakin lama menatap wajah Fazura, dia dapat melihat wajah Fazura yang agak pucat dan kelihatan lesu.
   “Jom lunch.” Ehsan mendapatkan jemari halus Fazura dan digenggam erat. “Muka pucat ni, yang. Tadi you tak breakfast pun. Tadi ada makan apa-apa?”
   “Belum lagi. Tak sempat.”
   “Kenapa tak makan? Sekarang you bawak baby sekali. Kena makan, baru ada tenaga.”
   “Makan kat bawah jelah.”
   “Mana-mana jelah asalkan abang nampak Zura makan.”
   Fazura akur dengan arahan suaminya kerana dia tahu Ehsan khuatir akan kesihatan dirinya dan bayi yang dikandung.




46

Sikap Fazura kelihatan pelik sejak Ehsan pulang dari tugasan luar di Beijing. Ehsan merasakan ada sesuatu yang cuba disembunyikan dari pengetahuannya. Malam itu, sewaktu mereka sudah bersedia untuk melelapkan mata, Ehsan membuka lampu tidur di sisi katil.  
   “Kenapa?” tanya Fazura dalam keadaan berbaring memandang Ehsan. Ehsan kembali berbaring dan mengadap Fazura. Lama dia merenung jauh ke dalam anak mata Fazura.
   “Berapa lama abang tinggalkan ayang abang ni?” tanya Ehsan, separuh berbisik.
   Fazura mengerutkan dahinya. “Lima hari.”
   Ehsan mengeluh kecil.
   “Dalam lima hari je Zura boleh jadi lain.”
   “Mana ada.”
   “Tengok tu. Zura cuba nak mengelak daripada abang.”
   “Mana ada. Dah lambat ni. Esok nak kerja.”
   “Tukar topik ke?”
   Fazura mengetap bibir. Kemudian dia mengiring ke arah lain. Cuba lari dari pandangan Ehsan. Sesaat kemudian tubuhnya sudah didakap mesra dari belakang.
   “Don’t hide anything from me. Please.” Bisik Ehsan. Fazura memejam rapat matanya. Tidak mampu membalas bisikan Ehsan. Biarlah perbincangan itu berakhir begitu sahaja.

   “Sampai bila nak berahsia dengan suami kau?” tanya Leeya ketika Fazura datang melawatnya di rumah. Bayinya sudah lena tidur dalam buaian ketika Fazura tiba.
   Fazura menjongketkan bahunya.
   “Zura, aku tak nak kau ada masalah dengan Ehsan. Dia suami kau dan dia patut tahu pasal hal ni.”
   “Aku tahu tapi….Ehsan takkan terima. Belum masanya lagi untuk aku beritahu dia hal yang sebenar.”
   Leeya mengeluh. “Sukati kaulah Zura. Kalau ada apa-apa masalah timbul, jangan cakap aku tak nasihatkan kau.”
   “Ya aku tahu. Jangan risau.”
   “Dah berapa minggu dah kandungan kau ni?”
   “Rabu minggu depan dah genap tiga belas minggu.”
   “Selera makan okey?”
   ‘Okey sangat. Aku makan banyak sangat tapi Alhamdulillah so far aku tak rasa mabuk yang teruk. Setakat morning sickness jelah.” Terang Fazura. “Rumah kau ni tak ada makanan ke? Hidanglah untuk aku sikit. Lapar.”
   “Yalah mak buyung!”

   Safwan terkejut melihat kehadiran Fazura di pejabatnya. Bertambah terkejut apabila melihat perut Fazura yang sudah agak kelihatan membulat. Kebetulan Ehsan sedang bermesyuarat dengan klien di biliknya lalu Safwan dan beberapa rakan sekerja yang lain melayan Fazura di ruang menunggu.
   “Bos tak cakap pun yang you dah pregnant. No wonder lah dia pelik semacam.”
   “Pelik?”
   Safwan mengangguk dan menceritakan beberapa perangai pelik Ehsan. Fazura ketawa mendengar cerita Safwan.
   “Yalah. Baby first, mungkin bos tak nak terlalu mengharap sangat. Sebab tu dia tak nak beritahu kita awal-awal.” Celah Ros.
   Ehsan pada masa sama mengiringi kliennya keluar dari bilik pejabat selepas selesai bermesyuarat. Kemudian dia menyambung tugasannya sehinggalah pintu biliknya diketuk. Tanpa mengalihkan pandangan daripada skrin komputer, Ehsan bersuara, “Masuk.”
   “Bos nak kopi?”
   “It’s okay. Saya…’ Ehsan terhenti kata sebaik mengangkat wajahnya. Fazura berdiri di hadapannya sambil tersenyum manis.
   “Hai, suami,” sapa Fazura.
   Ehsan bingkas bangun dan membawa Fazura duduk di sofa empuk. “Kenapa datang sini?”
   “Saja. Bosan tak ada apa nak buat kat hotel.”
   ‘Naik apa?”
   “Pinjam kereta papa.”
   “Kenapa tak call abang?”
   “Saja. I nak pujuk suami yang merajuk.” Kata Fazura. “Pasal malam semalam, I minta maaf. I was too tired last night.”
   Ehsan ketawa kecil sambul mencuit hidung Fazura. “Abang merajuk? Impossible. Kalau Zura merajuk, baru betul.”
   “Ish. Tak appreciate pun kita datang sini nak pujuk dia.”
   “Bukan tak appreciate. Nak pujuk apanya?” balas Ehsan dengan tawa masih bersisa. “So, you dah ready nak beritahu abang kenapa you nampak lain sejak akhir-akhir ni?”
   Fazura berdehem. Dia menelan liur. Terasa perit. Lambat-lambat dia menggeleng. “Perasaan abang je kot. I macam biasa je. Tak rasa lain pun.”
   Ehsan mencari anak mata Fazura. Ditenungnya tajam. Lama. Dia yakin Fazura tidak berlaku jujur terhadapnya. Tidak mahu terus mendesak, dia membiarkan sahaja persoalan itu bermain-main di fikirannya.

   Nadira berlari-lari anak menuju ke dapur sebaik pulang dari sekolah agama. Perutnya begitu lapar sejak dari sekolah lagi. Ingin sahaja dia meminta pemandu datuknya yang menjemputnya dari sekolah untuk singgah di restoran makanan segera tetapi mengingatkan kembali pesan bapanya untuk tidak selalu memakan makanan segera.
   “Ira cari apa sayang?” tanya Azlin kepada anak sulungnya itu.
   “Lapar.” Nadira menepuk-nepuk perutnya.
   “Ira tak makan kat sekolah tadi?”
   “Tak cukup duit. Tadi daddy lupa bagi duit belanja.”
   “Kesiannya anak mummy. Nanti mummy masakkan untuk Ira.”
   “Thank you mummy. Ira nak makan ayam goreng tau.”
   “Okey. Naik atas pergi mandi. Lepas mandi, turun bawah dan makan.”
   “Okey.”
   “Ira jangan kacau baby eh? Baby baru tidur tu.”
   “Ira balik je, baby tidur.” Rajuk anak gadis itu.
   “Nanti dia bangun, Ira main-mainlah dengan dia. Go take your shower. Now.”
   Nadira melangkah kecil mendaki anak tangga untuk ke kamar tidur. Dan dia bertembung dengan Nadia yang memimpin tangan kecil Adam.
   “Eh, Kak Ira dah balik?” sapa Nadia. “Kesian Adam. Tak ada sesiapa nak main dengan dia.”
   Nadira mencium pipi Adam. “Tunggu tau. Kak Ira nak mandi dulu. Nanti kita main kat taman luar tau.”
   Adam mengangguk setuju. Gembira dia kerana kakak saudaranya itu ingin bermain dengannya.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

5 comments:

itu_aku +_^zue said...

smbg la lg!

sue said...

kenapa lambat sambungggg...

sue said...

Cepatlah sambunggg..... kenapa sebenarnya dengan Zura....
Zura jangan ada rahsia dengan Ehsan.... Ehsan sorang yang baik....

Ruunna Qizbal said...

wau best gila nvl nih..
smbng please
nvl nih akan dibukukan ka?
smua ada brapa episod writer?

Anonymous said...

Heroin dia macam scha ye? Hahahaha so ew. Dan saya
rasa tak patut dan tak perlu pun untuk adegan dalam bilik tidur tu yang agak terlampau sedikit. Punggung? Mind ur words, kita perempuan. Nampak macam desperate pulak. Just my 2 cents. Tq :)

Post a Comment